Zoals eerder al beschreven is Frigo NV een familiebedrijf. De naam Frigo NV werd in 1925 gekoppeld aan de bestaande vee- en vleesactiviteiten. Zelfs voor dat tijdstip werd er door de families Poels al handel gedreven in de sector, zelfs al in de jaren 1870.

Levend vee werd verhandeld komende van de Peel in Nederlands Limburg. Een tak van de familie verhuisde naar Argentinië, waar een boerderij werd gestart en lokaal vee werd aangetrokken. Communicatie was per brief en duurde lang. Maar regelmatig kwamen er schepen met levend vee aan in Antwerpen. Na een periode van quarantaine werden de dieren overgebracht naar de veemarkt van Antwerpen waar ze verkocht werden.

Ondertussen werden ook elders in Europa leveranciers van vleesproducten en vlees grondstoffen gevonden. Deze werden verhandeld met fabrieken voor vleeswaren en andere bereidingen. In die tijd werd er nog veel gezouten, ingeblikt en gerookt. Koeling werd pas in de jaren ’30 ingevoerd, waarna de handel veranderde. Opeens was het mogelijk om direct te slachten en karkassen of delen daarvan eerst diepgevroren en later gekoeld te vervoeren. Een revolutie in de ontwikkeling van Frigo.

Als handelspartners werden meerdere grote fabrieken gevonden die grote hoeveelheden kwartieren, pekelvlees en afval verwerkten. Deze goederen kwamen uit Zuid Amerika, de Verenigde staten, Denemarken, Nederland en andere landen.  Er waren handelskantoren gevestigd in Londen, Parijs en Rotterdam. Zelfs een slachthuis in Nederland behoorde tot het consortium. Vaak ging het om basisproducten voor zaken als corned beef, lever voor patés, tongen voor vleeswaren. Paardenvlees werd één van de specialiteiten waarvoor leveranciers werden gevonden in Zuid Amerika, de Verenigde Staten, Canada en Nieuw Zeeland.

In de jaren ’60 werd voorzichtig begonnen met schapen/lamsvlees uit Nieuw Zeeland en al snel kwam daar Australië bij. In eerste instantie bevroren karkassen, maar ook daarna werd verder geïnnoveerd. De handel evalueerde naar taylor and custom made delicatessen. Hetzelfde gebeurde op wereldwijd vlak. Tegenwoordig zijn alle snitten vanuit de hele wereld beschikbaar.

Frigo NV heeft dit allemaal beleefd en doorstaan en kan een zeer gevarieerd pakket aanbieden van de meest betrouwbare en gereputeerde leveranciers wereldwijd. Frigo werkt met een compact team van mensen met een hechte band met het bedrijf. De lijnen zijn kort, het contact direct en persoonlijk.

De aanvoer van de goederen komt van overal. Zo ver weg als Nieuw Zeeland en zo dichtbij als de poelier aan de overkant van de straat. Verse goederen en een deel van het diepvries komen rechtstreeks naar ons eigen koelhuis in Antwerpen. In geval van grote partijen en containers komt het voor dat deze worden gelost op externe locaties.

In onze eigen koelcellen hebben wij plaats voor 450 diepvries- en 100 verse paletten alsmede een ruimte voor hangend vlees. Zo nodig kunnen we nog plaats maken voor een 100-tal extra paletplaatsen. Distributie naar de klanten geschiedt voor een deel met eigen transport, de rest via externe partners. Vaak wordt door onze klanten uit het assortiment een waaier van goederen besteld die dan wordt klaargezet door onze interne ploeg. Volledige paletten worden ook rechtstreeks vanuit het vrieshuis naar de klanten vervoerd.

Wij beschikken uiteraard over een FAVV-erkenningsnummer:  KF28 voor de groothandels activiteiten en de F268 voor eventuele versnijdingen. Deze laatste activiteit is evenwel erg beperkt. In het kader van de kwaliteitshandhaving is een HACCP plan opgesteld dat eveneens werd goedgekeurd door de veterinaire diensten.

Voedselconsumptie en die van vlees in het bijzonder staan erg in de aandacht. Bijna dagelijks verschijnen er onderzoeken en artikelen over de effecten van het eten van vlees, de manier waarop het vlees wordt geproduceerd, de problematiek rond dierenwelzijn en de ecologische gevolgen van intensieve landbouw.

De tendens is naar minder vlees, maar van betere kwaliteit voor het hogere segment. Verder gaan de consumenten meer en meer naar convenience food, voorbereide maaltijden. Met de uitzondering van kookclubs en amateurs wordt er minder uitgebreid gekookt. Voor restaurants moet het dan weer of zeer exclusief zijn, dan wel veel en goedkoop …

This post is also available in: NéerlandaisAnglais